Oscar Gustafsson, Ella Hansson, August Sjögren

Personbil, lastbil och mobila maskiner, karosseri och lackering.

Ett stort intresse för bilar förenar Oscar, Ella och August som alla går fordons- och transportprogrammet.
– Jag är uppvuxen med bilar. Pappa har en verkstad och när jag fick min A-traktor blev jag verkligt intresserad, berättar Ella.

Men efter det inledande gemensamma året gick de åt olika håll när de valde olika inriktningar. För Oscar blev det personbil.
– Man lär sig mycket om el och hydraulik och får en bred grund. På de stora märkesverkstäderna använder man mycket datorer idag, men man mekar fortfarande på de mindre och det tycker jag är roligast, säger Oscar.

Ella valde tunga fordon för att hon tycker det är mer omväxlande.
– På en personbilsverkstad jobbar man ofta med ett bilmärke, medan vi har flera olika typer av maskiner, som entreprenadmaskiner, lastbilar och traktorer, förklarar hon.

August fastnade för lackering och går därför en lärlingsutbildning, vilket betyder att han får huvuddelen av sin utbildning på ett företag.
– Det är kul att lacka och roligt att vara ute och jobba, säger han.

Alla tre tänker börja jobba direkt efter gymnasiet och tycker att arbetsmarknaden ser bra ut.
– Branschen skriker efter folk och det finns mycket man kan göra och områden man kan specialutbilda sig inom, förklarar Oscar.

Att fundera på vad man vill jobba med i framtiden tror de att man ska tänka på när man väljer program och man ska se till att besöka skolornas öppna hus.
–Jag hade tänkt att söka ”Samhäll”, men när jag satte foten på ”Fordon” visste jag att det var rätt, berättar Ella.

Sidan uppdaterades den