Restaurang- och livsmedels­programmet

Kungsmadskolan

Mat och god service är en viktigt del av livet och de senaste åren har vi fått ett allt större intresse för helhetsupplevelsen som mat, bra råvaror och god service kan ge. Som kock, bagare eller servitör/servitris kan du bli en del av denna växande upplevelsebransch.

Vi hjälper dig att utveckla dina kunskaper och din hantverksskicklighet för en framtid som bagare, konditor, kock eller servitör i en bransch som är i stort behov av rekrytering. Oavsett programfördjupning hjälper vi dig att utveckla din talang. Utbildningen hålls i toppmoderna bageri- och restauranglokaler på Kungsmadskolan.

Att baka är en gammal kunskap. Här lär du dig att skapa välsmakande bröd och bakverk. Utbildningen är en kombination av hantverk, kreativitet och god smak. Våra erfarna lärare ser till att du utvecklas och lär dig nya saker under branschliknande former i en stimulerande miljö. Du får också göra 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) på något bageri eller konditori. För att underlätta ditt arbete har du tillgång till ett digitalt verktyg under hela utbildningen.

Hos oss lär du dig hur smaker kan skapa minnen för livet. Mat och dryck är något som binder samman alla världens länder. Hos oss får du lära dig massor om livsmedel och drycker, hur de ska tillagas, hanteras, kombineras och serveras. Vi drivs av kreativitet och passion, och kommer ge dig grunderna för att du ska kunna utveckla din egen gastronomiska glöd. För oss är det en självklarhet att du får jobba med råvaror och förutsättningar som utgår från arbetslivet. Vi blandar teori med mycket praktiskt arbete och hos oss kommer du göra minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) hos ett företag i branschen.

Inriktningar

Bageri och konditori

Du får en bred grund för att kunna jobba som bagare eller konditor. Vi blandar praktiska uppgifter med service, ekonomi och regler för livsmedelsbranschen. Samarbete är viktigt – precis som i arbetslivet. Här får du lära dig att baka bröd, tårtor, kakor och härliga wienerbröd och självklart använder vi både stenugn och surdegar. Även tillverkning av glass, chokladpraliner och marsipanfigurer ingår i programmet. Och naturligtvis får du provsmaka!

Titta och lyssna på intervjun med Julia Nilsson som läser restauran- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri.

Kök och servering

Utbildningen sker i nybyggda toppmoderna lokaler med allt från styckrum och kök till matsal och vinkällare. Maten planeras och tillagas med både kreativitet och kärlek. I matsalen ser vi till att gästens helhetsupplevelsen står i centrum. Du får lära dig om hela kedjan och genom vårt samarbete med olika krögare lokalt, i Sverige och även internationellt förbereder vi er för arbetslivet.

Titta och lyssna på intervjun med Evelina Karlsson som läser Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering.

Kök och servering - lärling

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du också välja att bli lärling. Då jobbar du ännu mera praktiskt och är ute på en lärlingsplats flera dagar i veckan. Handledaren på din lärlingsplats blir en viktig person liksom din yrkeslärare på skolan.

Läs mer om lärlingsutbildning här.

Efter programmet

Efter utbildningen kan du direkt söka jobb på ett bageri eller konditori samt flera olika jobb inom restaurangbranschen som exempelvis kock, servitör eller inom service.

För dig som brinner för yrket finns det möjlighet att jobba eller studera vidare både utomlands och i Sverige. Väljer du att studera i Sverige på yrkeshögskola erbjuds du möjlighet att avlägga gesällprov. Du erbjuds självklart möjligheten att skaffa grundläggande behörighet för högskolestudier. Hos oss får du alltså både ett yrke och möjligheten att studera vidare – du bestämmer din väg.

Idrottsprofil

Det här programmet är en del av Växjö Idrottsgymnasium. Det innebär att du kan kombinera dina studier med idrott. Du kan inte kombinera idrott med vår lärlingsutbildning.

Läs mer om Växjö Idrottsgymnasium

OBS!

Kontakta din SYV om du har anlag för astma eller allergi, yrket kan vara påfrestande om du har anlag för detta. En god fysik underlättar vid yrkesvalet.

Kurser inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Utskriftsvänlig pdf av programplan Pdf, 84.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Bageri och konditori, kök och servering

Yrkesprogram

Poäng

 

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100


 

PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN

400

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Branschkunskap inom restaurang
och livsmedel

100

Service och bemötande 1

100

 

INRIKTNINGAR     

300

BAGERI OCH KONDITORI


Bageri 1

100

Konditori 1

100

Choklad och konfektyr 1

100KÖK OCH SERVERING


Matlagning 1

100

Mat och dryck i kombination

100

Servering 1 

100


PROGRAMFÖRDJUPNING

900

Till exempel (Bageri och konditori):
Bageri 2-4
Konditori 2-4
Bageri/Konditori – specialisering
Valbar programfördjupning:
Engelska 6 eller Entreprenörskap


Till exempel (Kök och servering):
Entreprenörskap
Barteknik
Drycker
Matlagning 1-2
Matlagning specialisering
Servering 1-2
Valbar programfördjupning:
Engelska 6 eller Entreprenörskap


 

INDIVIDUELLT VAL

200

GYMNASIEARBETE

100

TOTALT

2500

PROGRAMANSVARIG:
Caroline Swahn, 0470-418 29 / 0470-734665,
caroline.swahn@vaxjo.se