Restaurang- och livsmedels­programmet

Kungsmadskolan

Lär dig baka bröd och tillverka härliga konditorivaror eller bekanta dig med helhetsupplevelsen som mat, bra råvaror och god service kan ge. Känn dofter och smaker – och se direkt resultat av det du gör. Lär dig sälja och exponera dina produkter.

 

Vi hjälper dig att utveckla dina kunskaper och din hantverksskicklighet för en framtid som bagare eller konditor eller som kock eller servitör i en växande upplevelsebransch. Oavsett programfördjupning hjälper vi dig att utveckla din talang. Utbildningen hålls i nya toppmoderna restauranglokaler på Kungsmadskolan.

Att baka är en gammal kunskap. Här lär du dig att skapa välsmakande bröd och bakverk. Utbildningen är en kombination av hantverk, kreativitet och god smak. Våra erfarna lärare ser till att du utvecklas och lär dig nya saker under branschliknande former i en stimulerande miljö. Du får också göra 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) på något bageri eller konditori. För att underlätta ditt arbete har du tillgång till ett digitalt verktyg under hela utbildningen.

Mat och dryck är något som binder samman alla världens länder. Hos oss får du lära dig allt om livsmedel och drycker, hur de ska tillagas, hanteras och serveras. Vi drivs av kreativitet och passion, och kommer ge dig grunderna för att du ska kunna utveckla din egen gastronomiska glöd. Naturligtvis jobbar vi med råvaror och förutsättningar som utgår från arbetslivet. Du får tillgång till ett eget digitalt verktyg och vi har en bra mix av teori och praktik. På Kök och Servering-inriktningen gäller minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) får du användning av dina kunskaper hos ett företag i branschen.

Inriktningar

Bageri och konditori

Du får en bred grund för att kunna jobba som bagare eller konditor. Vi blandar praktiska uppgifter med service, ekonomi och regler för livsmedelsbranschen. Samarbete är viktigt – precis som i arbetslivet. Här får du lära dig att baka bröd, tårtor, kakor och härliga wienerbröd och självklart använder vi både stenugn och surdegar. Även tillverkning av glass, chokladpraliner och marsipanfigurer ingår i programmet. Och naturligtvis får du provsmaka!

Kök och servering

Vår restaurangskola är uppbyggd som en vanlig restaurang. Här planerar vi, väljer råvaror och recept. Maten tillagas med både kreativitet och kärlek. I matsalen serverar vi sedan mat och dryck och för oss är helhetsupplevelsen med gästen i centrum det viktigaste. Du får lära dig om hela kedjan och genom vårt samarbete med olika krögare lokalt, i Sverige och även internationellt förbereder vi oss för arbetslivet.

Kök och servering - lärling

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du också välja att bli lärling. Då jobbar du ännu mera praktiskt och är ute på en lärlingsplats flera dagar i veckan. Handledaren på din lärlingsplats blir en viktig person liksom din yrkeslärare på skolan.

Läs mer om lärlingsutbildning här.

Efter programmet

Efter utbildningen kan du direkt söka jobb på ett bageri eller konditori samt flera olika jobb inom restaurangbranschen som exempelvis kock, servitör eller inom service.

För dig som brinner för yrket finns det möjlighet att jobba eller studera vidare både utomlands och i Sverige. Väljer du att studera i Sverige på yrkeshögskola erbjuds du möjlighet att avlägga gesällprov. Du erbjuds självklart möjligheten att skaffa grundläggande behörighet för högskolestudier. Hos oss får du alltså både ett yrke och möjligheten att studera vidare – du bestämmer din väg.

Idrottsprofil

Det här programmet är en del av Växjö Idrottsgymnasium. Det innebär att du kan kombinera dina studier med idrott.

Läs mer om Växjö Idrottsgymnasium

OBS!

Kontakta din SYV om du har anlag för astma eller allergi, yrket kan vara påfrestande om du har anlag för detta. En god fysik underlättar vid yrkesvalet.

Kurser inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Utskriftsvänlig pdf av programplanPDF

Bageri och konditori, kök och servering

Yrkesprogram

Poäng

 

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100


 

PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN

400

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Branschkunskap inom restaurang
och livsmedel

100

Service och bemötande 1

100

 

INRIKTNINGAR     

300

BAGERI OCH KONDITORI


Bageri 1

100

Konditori 1

100

Choklad och konfektyr 1

100KÖK OCH SERVERING


Matlagning 1

100

Mat och dryck i kombination

100

Servering 1 

100


PROGRAMFÖRDJUPNING

900

Till exempel (Bageri och konditori):
Bageri 2-4
Konditori 2-4
Bageri/Konditori – specialisering
Valbar programfördjupning:
Engelska 6 eller Entreprenörskap


Till exempel (Kök och servering):
Entreprenörskap
Barteknik
Drycker
Matlagning 1-2
Matlagning specialisering
Servering 1-2
Valbar programfördjupning:
Engelska 6 eller Entreprenörskap


 

INDIVIDUELLT VAL

200

GYMNASIEARBETE

100

TOTALT

2500

PROGRAMANSVARIG:
Caroline Swahn, 0470-418 29 / 0470-79 60 73,
caroline.swahn@vaxjo.se