Restaurang- och livsmedelsprogrammet - Kök och servering

Kungsmadskolan

Mat och god service är en viktig del av livet och de senaste åren har vi fått ett allt större intresse för helhetsupplevelsen som mat, bra råvaror och god service kan ge. Som kock, bagare eller servis kan du bli en del av denna växande upplevelsebransch. Vi hjälper dig att utveckla dina kunskaper och hantverksskicklighet för en framtid som bagare, konditor, kock eller med service i en bransch som är i stort behov av rekrytering. Oavsett programfördjupning hjälper vi dig att utvecklas mot dina mål. Utbildningen hålls i nya toppmoderna bageri- och restauranglokaler på Kungsmadskolan.

Alt-text för bilden.

Bildtext.

Hos oss lär du dig hur smaker kan skapa minnen för livet. Utbildningen är en kombination av hantverk och kreativitet. Du kommer lära dig om mat och dryck eller att skapa välsmakande bröd och bakverk. Mat är något som binder samman alla världens länder. Hos oss får du lära dig massor om olika livsmedel och drycker, hur de ska tillagas, hanteras, kombineras, serveras eller säljas i vår delikatessbutik. Vi drivs av kreativitet och passion, och våra erfarna lärare kommer ge dig grunderna för att du ska kunna utveckla din egen gastronomiska glöd och hantverksskicklighet. För oss är det en självklarhet att du får jobba med bra råvaror och förutsättningar som utgår från arbetslivet. Vi blandar teori med mycket praktiskt arbete i bageriet eller i restaurangen, och hos oss kommer du göra minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) hos ett företag i branschen som tex på en restaurang eller bageri/konditori.

Inriktning

Kök och servering

Vår restaurangskola är uppbyggd som en vanlig restaurang. Här planerar vi, väljer råvaror och recept. Maten tillagas med både kreativitet och kärlek. I matsalen serverar vi sedan mat och dryck och för oss är helhetsupplevelsen med gästen i centrum det viktigaste. Du får lära dig om hela kedjan och genom vårt samarbete med olika krögare lokalt, i Sverige och även internationellt förbereder vi oss för arbetslivet.

Lärlingsutbildningar

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du också välja att bli lärling. Då jobbar du ännu mera praktiskt och är ute på en lärlingsplats flera dagar i veckan. Handledaren på din lärlingsplats blir en viktig person liksom din yrkeslärare på skolan.

Idrottsprofil

Vill du kombinera dina studier med din idrott är vår idrottsprofil med idrotterna fotboll, bandy, ishockey, handboll eller innebandy något för dig. Utövar du någon annan idrott finns en möjlighet att kombinera den med dina studier inom vår LIU specialprofil. (se även sid. 72). Du får två schemalagda lektioner i veckan ledda av kompetenta och engagerade instruktörer. Idrottsprofilen ingår som kurser i ditt individuella val, under årskurs 1 och 2.

Efter programmet

Efter utbildningen kan du direkt söka jobb på ett bageri eller konditori samt flera olika jobb inom restaurangnäringen. Din valda inriktning och dina intressen påverkar om du vill jobba som exempelvis kock, servitör eller inom service. Många av våra elever söker sig utomlands efter avslutade studier. På programmet erbjuder vi de kurser du behöver för att få grundläggande behörighet för högskolestudier. Och med din yrkesexamen har du möjlighet att studera på en yrkeshögskola.

Kurser inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Kök och servering

Yrkesprogram

Poäng

Tabell över gymnasiegemensamma ämnen som ingår i programmet.

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

600

Engelska 5

100

Historia 1a

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Tabell över programgemensamma karaktärsämnen som ingår i programmet.

PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN

400

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

Branschkunskap inom restaurang
och livsmedel

100

Service och bemötande 1

100

Tabell över kurser som ingår i de olika inriktningarna.

INRIKTNINGAR     

300

KÖK OCH SERVERING


     Matlagning 1

100

     Mat och dryck i kombination 

100

     Servering 1

100

Tabell över kurser som går att välja som programfördjupning.

PROGRAMFÖRDJUPNING

600-900

Till exempel:
Entreprenörskap
Barteknik
Drycker
Matlagning 2-4
Specialkoster
Servering 2

Arrangemang

Matsalshantverk
Valbar programfördjupning:
Engelska 6 eller Entreprenörskap


Tabell över kurser som är valbara som inviduellt val.

INDIVIDUELLT VAL

200

GYMNASIEARBETE

100

TOTALT

2500

PROGRAMANSVARIG REKTOR:
Caroline Swahn, 0470-418 29 / 0470-79 60 73,
caroline.swahn@vaxjo.se

Sidan uppdaterades den