Växjö Idrottsgymnasium

Hos oss kan du kombinera din idrottssatsning med dina gymnasiestudier. Här finns riksidrottsgymnasier (RIG) och nationell idrottsutbildning (NIU) för dig som gör en elitsatsning. Lokal idrottsutbildning (LIU) är ett bra alternativ både för bredd och elitsatsande ungdomar.

Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU)

Elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet kan välja mellan riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Elever på både RIG och NIU går ett gymnasieprogram, med ämnet specialidrott. Studierna är anpassade för att kunna träna och lära elitidrott på dagtid. Till elevernas hjälp finns kompetenta lärare med spetskunskaper inom de specifika idrottsgrenarna.

Det finns begränsat antal platser på både RIG och NIU och de fördelas efter en uttagningsprocess.

Växjö kommun erbjuder RIG- och NIU-utbildningar inom följande idrotter:

RIG: Friidrott 
NIU: Bandy, handboll och simning 

Friidrottsutbildning

Bandyutbildning

Handbollsutbildning

Simutbildning

Titta och lyssna på Ebba Cronholm och Noah Larsson som går på Växjö idrottsgymnasium.

Lokal idrottsutbildning (LIU)

Elever som vill kombinera studier med antingen bredd- eller elitidrott på gymnasiet kan välja att gå en Lokal idrottsutbildning (LIU). Eleven väljer ett program som går att kombinera med LIU och läser 200 poäng i sin valda idrott, på vissa program går det att studera ytterligare 100 poäng i utökad kurs. Studierna är anpassade för att kunna träna och lära bredd- och elitidrott på dagtid. Till elevernas hjälp finns kompetenta lärare med spetskunskaper inom de specifika idrotterna. Till den lokala idrottsprofilen sker ingen uttagningen men det krävs att eleven utövar sin idrott i en föreningsverksamhet.

Växjö kommun erbjuder LIU-utbildningar inom flera olika idrottter:

Bandyutbildning

Fotbollsutbildning

Friidrottsutbildning

Handbollsutbildning

Innebandyutbildning

Ishockeyutbildning

Truppgymnastik

Orientering

E-sport