Ekonomi­programmet

Katedralskolan

Katedralskolans ekonomiprogram passar dig som tänker dig en framtid med högskolestudier och vill ha många dörrar öppna inför ditt kommande yrkesval. Du får en bred utbildning inom det ekonomiska, juridiska och samhällsvetenskapliga området.

Här lär du dig om ekonomi och juridik i företag och samhälle. I kurser som företagsekonomi och entreprenörskap utvecklas dina kunskaper att starta och driva företag. I de juridiska kurserna får du kunskap om det svenska rättssystemet och om hur lagar och författningar styr och påverkar samhället, företagen och privatlivet. Du fördjupar dina kunskaper i ett modernt språk och får kunskaper inom både ekonomi och juridik.

Under utbildningen använder du dig av modern digital teknik och du får också möjlighet att arbeta med praktiskt företagande. Grunderna i ett vetenskapligt förhållningssätt utvecklas och din förmåga till självständigt arbete och eget ansvarstagande gör dig väl förberedd för vidare studier vid högskolor eller universitet. Katedralskolan samverkar med flera högskolor och universitet samt har etablerade internationella kontakter som ger dig goda möjligheter att komma i kontakt med ungdomar och företag i andra länder. I dina studier har du tillgång till en egen dator.

Inriktningar

På Katedralskolans ekonomiprogram kan du välja mellan två inriktningar – ekonomi eller juridik. Du preliminärväljer inriktning vid ditt gymnasieval i årskurs 9 men gör sedan ett omval i januari i årskurs 1 då du kan byta om du ändrat dig efter att ha provat på juridik- och ekonomikurserna under höstterminen i årskurs 1. Inriktningskurserna börjar sedan i årskurs 2.

Ekonomi

Här fördjupar du dina kunskaper i entreprenörskap och företagsekonomi, bland annat inom ledarskap och organisation samt redovisning. I möten med företagare, ekonomer och genom studiebesök får du insikt i både små och storföretagandets villkor. Du får också färdigheter i att starta och driva ett företag.

Juridik

Här fördjupas och breddas dina kunskaper i juridik och kriminologi. Du lär dig om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt. Du utvecklar också din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av den juridiska metoden. I möten med jurister och genom studiebesök på företag och myndigheter får du insikter i juridikens praktik.

Efter programmet

Ekonomiprogrammet ger dig en bred grund för fortsatta
studier. Utöver grundläggande behörighet till universitet och högskolor, får du särskild behörighet till många utbildningar inom områdena ekonomi, juridik, samhällsvetenskap och språk.

Utskriftsvänlig pdf av programplan Pdf, 142.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Inriktningar

- Ekonomi

- Juridik

Högskoleförberedande

Poäng


GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

1250

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1b

100

Matematik 2b

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Samhällskunskap 2

100

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100


PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

350

Företagsekonomi 1

100

Privatjuridik

100

Moderna språk

100

Psykologi 1

50


INRIKTNINGAR     

300

JURIDIK


Filosofi 1

50

Affärsjuridik

100

Rätten och samhället

100

Psykologi 2

50EKONOMI


Entreprenörskap och företagande

100

Företagsekonomi 2

100

Matematik 3b

100


PROGRAMFÖRDJUPNING

300

Kriminologi för jurister
(Skolans val juridikinriktning)

Företagsekonomi specialisering

(Skolans val ekonomiinriktning)

100

Till exempel:

Engelska 7
Marknadsföring
Internationella relationer
Ledarskap och organisation
Matematik 3b
Politik och hållbar utveckling
Naturkunskap 2
Moderna språk
INDIVIDUELLT VAL

200GYMNASIEARBETE

100

TOTALT

2500

PROGRAMANSVARIG REKTOR:
Sophie Svensson Bruschi, 0470-419 71, sophie.svensson-bruschi@vaxjo.se

Sidan uppdaterades den