Ekonomi­programmet

Katedralskolan

Katedralskolans ekonomiprogram passar dig som tänker dig en framtid med högskolestudier och vill ha många dörrar öppna inför ditt kommande yrkesval. Du får en bred utbildning inom det ekonomiska, juridiska och samhällsvetenskapliga området.

Här lär du dig om ekonomi och juridik i företag och samhälle. I kurser som företagsekonomi och entreprenörskap utvecklas dina kunskaper att starta och driva företag. I de juridiska kurserna får du kunskap om det svenska rättssystemet och om hur lagar och författningar styr och påverkar samhället, företagen och privatlivet. Du fördjupar dina kunskaper i ett modernt språk och får kunskaper inom både ekonomi och juridik.

Under utbildningen använder du dig av modern digital teknik och du får också möjlighet att arbeta med praktiskt företagande. Grunderna i ett vetenskapligt förhållningssätt utvecklas och din förmåga till självständigt arbete och eget ansvarstagande gör dig väl förberedd för vidare studier vid högskolor eller universitet. Katedralskolan samverkar med flera högskolor och universitet samt har etablerade internationella kontakter som ger dig goda möjligheter att komma i kontakt med ungdomar och företag i andra länder. I dina studier har du tillgång till en egen dator.

Inriktningar

På Katedralskolans ekonomiprogram kan du välja mellan två inriktningar – ekonomi eller juridik. Du preliminärväljer inriktning vid ditt gymnasieval i årskurs 9 men gör sedan ett omval i januari i årskurs 1 då du kan byta om du ändrat dig efter att ha provat på juridik- och ekonomikurserna under höstterminen i årskurs 1. Inriktningskurserna börjar sedan i årskurs 2.

Ekonomi

Här fördjupar du dina kunskaper i entreprenörskap och företagsekonomi, bland annat inom ledarskap och organisation samt redovisning. I möten med företagare, ekonomer och genom studiebesök får du insikt i både små och storföretagandets villkor. Du får också färdigheter i att starta och driva ett företag.

Juridik

Här får du djupare och bredare kunskaper i juridik och kriminologi. Juridik handlar om att lösa problem. Med hjälp av den juridiska metoden jobbar du med att identifiera, analysera och lösa olika typer av problem kopplade till bland annat privatlivet och näringslivet. Juridik är på detta sätt ett ämne som ger dig viktiga verktyg för att klara vardagen och för att kunna ta tillvara dina intressen. Du lär dig även om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt.

I kriminologiämnet, som handlar om ett vetenskapligt studerande av brottslighet, kan du få en mer nyanserad bild av ett av vår tids stora samhällsproblem. Du får bland annat kunskaper om olika riskfaktorer för brottslighet och hur dessa riskfaktorer kan motverkas i syfte att minska brottsligheten.

Efter ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet ger dig en bred grund för fortsatta
studier. Utöver grundläggande behörighet till universitet och högskolor, får du särskild behörighet till många utbildningar inom områdena ekonomi, juridik, samhällsvetenskap och språk.

Inriktningar

  • Ekonomi
  • Juridik

Ekonomiprogrammet är högskoleförberedande.



GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

1250 poäng

Engelska nivå 1

100 poäng

Engelska nivå 2

100 poäng

Historia nivå 1b

100 poäng

Idrott och hälsa nivå 1

100 poäng

Matematik nivå 1b

100 poäng

Matematik nivå 2b

100 poäng

Naturkunskap nivå 1b

100 poäng

Religionskunskap nivå 1

50 poäng

Samhällskunskap nivå 1b

100 poäng

Samhällskunskap nivå 2

100 poäng

Svenska nivå 1

100 poäng

Svenska nivå 2

100 poäng

Svenska nivå 3

100 poäng

eller


Svenska som andraspråk nivå 1

100 poäng

Svenska som andraspråk nivå 2

100 poäng

Svenska som andraspråk nivå 3

100 poäng

 


PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

350 poäng

Företagsekonomi nivå 1

100 poäng

Juridik nivå 1

100 poäng

Moderna språk

100 poäng

Psykologi nivå 1

50 poäng


INRIKTNINGSÄMNEN

300 poäng



EKONOMI


Entreprenörskap och företagande nivå 1

100 poäng

Historia nivå 2a

100 poäng

Företagsekonomi nivå 2

100 poäng

Matematik fortsättning, nivå 1b

100 poäng



JURIDIK


Filosofi nivå 1

50 poäng

Juridik nivå 2

100 poäng

Psykologi nivå 2

50 poäng




PROGRAMFÖRDJUPNING

300 poäng

Till exempel:

Engelska 7
Marknadsföring
Internationella relationer
Ledarskap och organisation
Matematik 3b
Politik och hållbar utveckling
Naturkunskap 2
Moderna språk




INDIVIDUELLT VAL

200 poäng



GYMNASIEARBETE

100 poäng

TOTALT

2500 poäng

PROGRAMANSVARIG REKTOR:
Sophie Svensson Bruschi, 0470-419 71, sophie.svensson-bruschi@vaxjo.se

Sidan uppdaterades den